A karácsonyfára, ajándékba, vagy csak az ünnep közeledtével. A mézeskalács a karácsony kihagyhatatlan szereplője. Íme egy kedves (saját fejlesztésű) receptem.
Ami kell:
- 25 dkg virágméz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg teavaj
- 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
- 1 kk. szódabikarbóna
- 2 tk. őrölt fahéj
- 2 tk. őrölt szegfűszeg
- 1 tk. őrölt gyömbér
- Citrom és narancs reszelt héja
- Porcukor és Dr. Oetker Dekor gyöngy (a díszítéshez)
Ahogyan kell (kb. 1-1,5 órát vesz igénybe):
A mézet felolvasztjuk. Miután langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat, a tojásokat és a többi hozzávalót, majd összegyúrjuk. Kilisztezett gyúrótáblán kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, ezután formákat szaggatunk és kivajazott, lisztezett tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 180 fokon 5-10 percig sütjük.
A megsült kalácsokat díszíthetjük: kb. 5 dkg porcukrot 1 ek. vízzel simára keverünk, majd habzsákba töltjük és így lehet írni, rajzolni a kalácsokra. Tetszés szerint a sütemények tetejét ehető gyöngyökkel díszítjük.
Száradás után tegyük a süteményeket dobozba, így hamarabb, 3-4 nap alatt megpuhul.